07 – De nieuwe wereld die ik verwacht dat zal gaan komen

Welkom beste kijker, bij weer een gezellig praatje van het Wappiez Kampvuur. Dé plek waar ik graag even mijn gedachten met jullie wil delen over de wereld waarin wij leven.

Lang is er over geschreven, de komst van een nieuwe wereld. De Maya’s hadden in hun kalender berekend dat er in onze tijd een nieuwe periode aan zou gaan komen én de Christenen verwachten dat er elk moment een 1000-jarig vrederijk kan gaan ontstaan. Zit er dan toch echt een nieuwe wereld voor ons aan te komen?

Een nieuwe wereld… Wanneer is een nieuwe wereld eigenlijk nou echt, nieuw? Kun je een wereld nieuw noemen wanneer de oude manier van betalen bijvoorbeeld wordt veranderd in een nieuwe manier van betalen, zoals Klaus en zijn vriendjes plannen te doen?

Er zijn door de jaren heen immers al meerdere betaalmethodes geweest en de intrede van nieuwe technologieën volgen zich nu in een dermate rap tempo op dat ook de komst van een baanbrekende nieuwe technologie de wereld niet significant zal kunnen veranderen.

Het lijkt er dan ook op dat als er een nieuwe wereld aan zal gaan komen, dat deze niet buiten ons zal liggen, maar binnen ons zal gaan liggen. Een nieuwe wereld die binnen ons ligt, hoe ziet dat er precies uit?

Het zal je niet zijn ontgaan dat wij momenteel door moeilijke tijden heen gaan. Het zal je ook niet zijn ontgaan dat de kans dat deze moeilijke tijden in moeilijkheid zullen gaan toenemen waarschijnlijk groot is. 

Als groep geeft dit ons dan ook dé kans om deze moeilijke tijd als een uitdaging te zien, zodat we door de komende storm sterker zullen worden gemaakt en toe kunnen groeien naar de verandering dat nodig zal zijn voor het creëren van die echt nieuwe wereld.

Een wereld vol confrontatie

Mkay, gaan we doen. Sterker worden door moeilijke tijden te doorstaan zodat we met z’n allen naar een 1000-jarig vrederijk kunnen groeien waar we allemaal in vrede kunnen leven totdat we doodgaan. Right, maar nu eerst koffie..

Het blijft op deze manier natuurlijk een beetje een vaag verhaal. Het blijft een beetje een ‘ver van je bed show’. Iets ongrijpbaars, wat mensen niet uit kunnen leggen, omdat zij zelf ook nog niet in die nieuwe wereld zitten. Hoe kun je dan weten of er überhaupt een nieuwe wereld aan zit te komen en hoe kun je dan weten hoe die er dan uit moet komen te zien?

Inderdaad. Dat is eigenlijk ook niet echt mogelijk. Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen dat er een nieuwe wereld aan zit te komen. En het is natuurlijk makkelijk om te zeggen dat die nieuwe wereld vol vrede en geluk zal zijn, want tja dat is wat iedereen wil en ook al duizenden jaren wordt verteld. Maar wat is het dan wat er zal gaan gebeuren?

Wat nu, als er niet een wereld van vrede aan zit te komen, maar een wereld vol confrontaties? Een wereld vol confrontaties die ons zullen testen en de kans geven om onszelf te leren kennen? Een wereld vol boosheid, maar wel mét waarheid? Een wereld vol verdriet, maar wel mét liefde? Een wereld die wij niet willen leren kennen, maar tegelijkertijd hard nodig hebben om ons die moeilijke en confronterende antwoorden te geven?

Want, zijn wij wel op de goede weg? Zijn wij wel eerlijk tegen onszelf? Wat is echte liefde? Wanneer ben je nu echt een wijs persoon? Hoe sterk zijn wij als groep? Wat is de groep waar wij bijzitten eigenlijk voor soort groep? Kunnen wij ook dingen leren van andere groepen? Hoe zelfbewust zijn wij, jij en ik eigenlijk?

Het zijn deze confrontaties die ons zullen leren wie wij zijn. En het is door de strijd aan te gaan met deze confrontaties dat wij naar een echt nieuwe wereld toe kunnen groeien. Is het namelijk niet zo dat als je eenmaal begrijpt waarom je die confrontaties hebt, dat het je duidelijk zal worden wat de zin ervan is? 

En als je eenmaal weet wat de zin van confrontaties is, zodat je daardoor zin in confrontaties krijgt, zal dan de zin van het hebben van confrontaties niet vanzelf verdwijnen?

Hmm, anyway… Linksom of rechtsom, de wereld zal altijd blijven veranderen. En wij mensen zullen altijd blijven leren. Maar zou het ergens toch ook niet een klein beetje leuk zijn als er een goede reden zou zijn geweest voor al die confrontaties? Voor alle strijd dat er is gestreden? Of zijn wij mensen voor eeuwig gedoemd om te blijven zoeken zonder te vinden?

1 Gedachte over “07 – De nieuwe wereld die ik verwacht dat zal gaan komen

  1. Dit is de eerste keer dat ik deze site bekijk via een link naar aflevering 07 van Kampvuur praatjes
    Een goede analyse. ontdaan van alle emotionele en religieuze poespas . Als je actie reactie en oorzaak en gevolg of het spreekwoord wat je zaait zal je oogsten kan doorgronden. Dan zie je dat we onze eigen toekomst in het verleden en nu in het heden creëren. De toekomst komt je niet tegemoet maar glijd van achteren over je heen. Als de harmonie verstoord wordt dan is er onbalans gelukkig zoekt de evutionaire stroming naar balans anders zou het allang gestopt zijn. En altijd neutraal is ook geen actie. De hele kosmos is actie en geen moment hetzelfde. Ik zie weer licht door de wolken komen zo rond 2025. Dan gaan we weer opbouwen nadat we de balans tussen wat er is en was en wat we willen duidelijk hebben gedefinieerd. Na een bosbrand kan er groen gras groeien. Echter het zal nooit perfect zijn. Iets wat perfect is is niet aan veranderingen onderhevig.

Geef een antwoord

Naar boven