08 – Wat is goed wakker leiderschap?

Welkom beste kijker, bij weer een gezellig praatje van het Wappiez Kampvuur. Dé plek waar ik graag even mijn gedachten met jullie wil delen over de wereld waarin wij leven.

In de vorige praatjes heb ik het gehad over een nieuwe wereld die mensen verwachten dat er aan zit te komen en hoe de verschillende groepen denken dat deze eruit zal komen te zien.

En in het laatste praatje heb ik aangegeven dat er alleen een significant nieuwe wereld kan ontstaan, wanneer er een significant dieper begrip is gekomen van de meest belangrijke kenmerken uit de wereld waarin wij leven.

Dit is een staat van begrip waarvan veel mensen denken dit niveau wél al te hebben gevonden, maar in werkelijkheid hier nog niet bij zijn aanbeland. Een nieuwe wereld, oftewel, een nieuwe staat van denken.. Kunnen wij onszelf daar überhaupt wel naar toebrengen? Of worden wij door omstandigheden gevormd tot wie wij zijn?

Wat zou het mooi zijn.. een school waar je naartoe zou kunnen gaan om er vervolgens getransformeerd uit te komen, een nieuw mens, die de nieuwe wereld moet vertegenwoordigen. Streven naar een betere wereld is één ding, maar ook echt werkelijk weten hoe je daar moet komen is weer heel iets anders.

Het is de zoektocht wat ons een richting opdrijft, welke goed of fout kan zijn, en het is de uitdaging, dat gecreëerd wordt door onze uitdager, dat ons de mogelijkheid geeft om de eindexamen test te doorstaan wat ons als groep uiteindelijk volwassen zal gaan maken.

Heb jij jouw lessen al geleerd? Zijn wij als groep sterk genoeg om de test te doorstaan? Hoe goed ken jij jezelf? En hoe goed kennen wij onszelf als groep? Op deze vragen zullen wij in de toekomst antwoord gaan krijgen.

Een wereld vol confrontatie

Leiderschap. Wat is eigenlijk goed wakker leiderschap? Zijn wij leiders omdat wij op een bepaald vlak meer zien dan andere mensen? Wanneer ben je eigenlijk een leider? En wat maakt een leider eigenlijk een goede leider?

Als groep zijn wij inmiddels alweer een tijdje bezig. We hebben onze mening aan zoveel mogelijk mensen verteld. We hebben gedemonstreerd, heel erg veel gedemonstreerd. We hebben rechtszaken gevoerd, om de huidige staat van ons rechtssysteem te testen. Maar wat is nu de conclusie? Het is niet goed en het moet beter, maar hoe gaan we dat doen? En zijn we er al mee bezig?

En wie zijn ‘we’ eigenlijk? We zijn verbonden aan elkaar omdat we ruwweg dezelfde waarheden erkennen. En we zijn verbonden aan elkaar omdat we ruwweg dezelfde moeilijkheden meemaken. Dit is een belangrijk en noodzakelijk gegeven voor het naar elkaar toe kunnen groeien van een nieuw te vormen groep.

Maar wat is een volgende stap? Er is voor veel mensen veel duidelijk geworden. Op elk vlak in onze samenleving is er een probleem te vinden om het simpele feit dat mensen met onze manier van denken overal in de minderheid zijn. Hierdoor zijn wij zo goed als machteloos en zal er veel moeten gebeuren door ons om dingen positief te veranderen. 

Op elk vakgebied zal men met eigen positieve initiatieven moeten komen en een manier moeten bedenken om het gat wat in de boot zit te dichten. Maar op elk vlak zal men tegenstand tegen gaan komen van mensen die dit liever niet willen. 

Want kennen wij de huidige machtsstructuren wel goed genoeg om deze te kunnen hervormen? Is hervorming überhaupt nog wel mogelijk? Wanneer je het niet probeert, zal het je sowieso ook niet gaan lukken. En het is dit proberen wat ons de benodigde lessen zal gaan leren.

Structuur. Het groeien van een plant gaat door middel van een bepaalde structuur. Op dezelfde manier zullen onze pogingen om de huidige machtsstructuren te doorbreken, doordat we deze steeds beter gaan leren kennen, uiteindelijk ook toe moeten groeien naar een bepaalde structuur. 

Een samenkomst van een bepaalde groep mensen, die vergelijkbare moeilijkheden hebben meegemaakt met hun initiatieven, zodat ze een manier kunnen bedenken om hun nieuwe pogingen sterker te maken en te kunnen stroomlijnen. Wat is er op dit moment voor ons mogelijk? Waar liggen onze kansen? Hoe kunnen wij echte stappen maken?

Wanneer je een groep wilt leiden zul je eerst je strepen moeten verdienen om te zorgen dat je jezelf in de juiste situatie hebt geplaatst en je het respect krijgt van je medemens dat je nodig hebt om de plek te krijgen die je verdiend. 

En wanneer je met een kleine groep een grote groep wilt leiden zul je met een plan, en voornamelijk resultaat, moeten komen wil je het vertrouwen winnen van de mensen die je nodig hebt om uit te groeien tot een grote en sterke plant.

Sun Tzu, de meester tacticus uit China, zei er het volgende over:

“De kunst van het oorlogvoeren wordt beheerst door vijf constante factoren, waarmee rekening moet worden gehouden bij de beraadslaging, bij het bepalen van de omstandigheden die zich in het veld voordoen.

Dit zijn: de morele wet; hemel; aarde; de leider; en als laatste het plan, samen met de discipline.”

Geef een antwoord

Naar boven